Great Ocean Road Marele Drum Oceanic, un drum cu o incarcatura emotionala deosebita, se intinde pe o mica sectiune din coasta sudica a Australiei, pe o distanta de 243 de kilometri, intre orasele Torquay si Warrnambool. Spre sfarsitul Primului Razboi Mondial, compania de drumuri a cerut ca fondurile furnizate armatei sa fie dirijate spre constructia unui drum de acces spre coasta de sud – vest a statului Victoria. Pana atunci accesul se facea numai pe mare fiind foarte anevoios, dezvoltarea zonei depinzand de legaturi de transport pentru industria lemnului si turism. Constructia a inceput in 1919 si s-a terminat in 1932, fiind executata de~ 3000 de soldatii intorsi din Primul Razboi Mondial, acestia fiind finantati de-o companie privata. Pentru ca zona nu era prietenoasa din punct de vedere al reliefului, existand multiple sectiuni la baza muntilor de coasta, toata lucrarea a fost facuta manual, numai in unele locuri putand avea acces utilaje de mici dimensiuni. S-a inantat cu ~ 3km pe luna. La inceput drumul era cu taxa, apoi dupa ce datoria companiei a fost achitata, aceasta la donat statului si acum nu exista taxe. La finalul lucrarilor drumul a fost recunoscut ca fiind cel mai mare memorial de razboi din lume. În 1962, drumul a fost considerat de către Autoritatea de Dezvoltare Turistica a fi unul dintre cele mai mari pitorești din lume. In ciuda imbunatatirii conditiilor, drumul are inca zone cu stanci abrupte, unde doua vehicule trec cu dificultate pe niste “punti” deasupra marii. Peisajul montan se imbina in mod deosebit cu cel oceanic fiind acompaniat de miresmele de eucalypt. Great Ocean Road a fost si este supus dezastrelor naturale. Furtunile au spalat partial unele zone, alunecarile de teren au fost si ele prezente, nemaivorbind despre incendiile de padure. Studiile arata ca baza stancilor este mancata anual cu 2-3 cm. In ianuarie 2011 o stanca intreaga s-a prabusit datorita ploilor torentiale. Din 2011, drumul a fost adaugat la Lista Patrimoniului National din Australia.
Monumentul natural "Cei 12 Apostoli", cel mai faimos spectacol vizual de pe traseul Parcului National Port Campbell, reprezinta o grupă de stânci, devenit un simbol al Great Ocean Road. Initial zona s-a numit Sow and Piglets, pana in 1922, dar din ratiuni publicitare au schimbat-o, chiar daca erau numai 9 stanci. Stancile s-au format prin desprinderea particulelor neconsolidate și îndepărtarea lor prin eroziunea marina si eoliana. Eroziunea este continua, evoluand de la pesteri, la arcade. In 2005 una dintre stanci s-a prabusit, ramasitele ei fiind vizibile si astazi. In diferite momente ale zilei, imbinarea dintre lumina soarelui si reflectia apei dau fotografiilor efecte deosebite. Turistii se bucura de imagini deosebite la Cei 12 apostoli si de asemenea pot opta pentru plimbari cu elicopterul.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.